Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Καρακάξα εστί..


Επειδή πρόσφατα με χαρακτήρισαν καρακάξα , είπα να το διακωμωδήσω το θέμα όσο και αν ακούγεται πεζό. Μετά από εκτενή έρευνα κατέληξα ότι τελικά δεν είναι τόσο χάλια όσο νόμιζα.

Προς γνώσιν λοιπόν: Η καρακάξα (επιστημονικό όνομα Pica pica) είναι ξηροβατικό πτηνό, ενδημικό στην Ευρώπη, την Ασία και τη Βορειοδυτική Αφρική, της οικογένειας των κορακοειδών και είναι ένα από τα πολλά πουλιά που χαρακτηρίζονται ως κίσσες. Έχει μήκος 44 με 46 εκατοστά, από το οποίο στα ενήλικα το μισό είναι η ουρά και άνοιγμα πτερών 52 με 62 εκατοστά. Ο λαιμός, το κεφάλι, και το στήθος είναι μαύρα με ίχνη μεταλλικού μπλε και μοβ. Οι άκρες των φτερών και τα φτερά στον ώμο έχουν καθαρό λευκό χρώμα και τα φτερά έχουν μαύρο χρώμα με πράσινες και βιολετί αποχρώσεις. Η ουρά είναι μαύρη με μπρονζέ πράσινες αποχρώσεις και άλλα ιριδίζοντα χρώματα. Τα πόδια και το ράμφος είναι μαύρα.

Η καρακάξα μπορεί να φάει και ζωικής προέλευσης τροφές όπως αυγά, νεοσσούς και έντομα, αλλά και φυτικής προέλευσης, δηλαδή είναι ένα παμφάγο πτηνό. Είναι μονογαμικό πουλί και τα ζευγάρια μένουν στην περιοχή τους όλο το χρόνο. Η αναπαραγωγή λαμβάνει χώρα την άνοιξη, όποτε και συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός από καρακάξες. Κατασκευάζουν τις σφαιρικές φωλιές τους ψηλά πάνω σε δέντρα στερεωμένες σε κάποιο κεντρικό κλαδί. Γεννάει 5 με 8 σχετικά μικρά αυγά που έχουν κατά κύριο λόγο μπλε-πράσινο χρώμα με πολλές κοντινές καφέ και γκρι πιτσιλιές.

**Κρατάω το παμφάγο όν, το μονογαμικό πουλί, και ότι τα αυγά μου διαθέτουν και πράσινο χρώμα (ζήτω ο Παναθηναϊκός).

Πέρα από το τραγελαφικό του θέματος, πολλές φορές οι συνθήκες σε φέρνουν σε τέτοιο σημείο που αναγκάζεσαι να κ΄κλείσεις το στόμα σου και να μην μπεις σε ένα κυκεώνα βωμολοχιών Προτιμάς να κρατάς ψηλά το κεφάλι και να θυμάσαι κάποια καλά στοιχεία όσα, μπορείς δηλαδή να διατηρήσεις ζωντανά στην μνήμη σου. Τα σέβη μου...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.